Простий у приготуванні, цей пиріг стане вашим улюбленим осіннім рецептом.
Підготовка гарбуза
Помийте гарбуз, очистіть його від шкірки та насіння. Наріжте гарбуз на невеликі шматочки. Запечіть у духовці при температурі 175°C протягом 25-35 хвилин, доки гарбуз не стане м’яким.
Приготування гарбузового пюре
Запечену гарбузову м’якоть зміксуйте в блендері або розімніть виделкою до однорідної консистенції.
Приготування тіста
У великій мисці збийте яйця з цукровою пудрою та ванільним цукром до легкої піни. Додайте до яєчної суміші гарбузове пюре і рослинну олію, ретельно перемішайте. В окремій мисці змішайте борошно, розпушувач, соду і апельсиновий кисіль. Поступово додавайте суху суміш до вологих інгредієнтів, обережно перемішуючи. Подрібніть волоські горіхи та додайте їх до тіста, обережно вмішуючи.
Випікання пирога
Підготуйте форму для випікання діаметром 25 см, застеливши її пергаментним папером. Вилийте тісто у підготовлену форму, розрівняйте поверхню. Випікайте при температурі 175°C протягом 35-40 хвилин. Перевіряйте готовність за допомогою дерев’яної палички: якщо вона виходить сухою, пиріг готовий.
Остудження
Після випікання обережно відкрийте дверцята духовки і залиште гарбузовий пиріг там на 5 хвилин. Вийміть пиріг з духовки та залиште його повністю охолонути на решітці.
Приготування шоколадної поливи
Налийте вершки у маленьку каструльку і доведіть майже до кипіння. Додайте порізаний на шматочки білий шоколад і перемішуйте до повного розчинення. Наприкінці додайте сік лимона та добре перемішайте.
Оздоблення пирога
Полийте охолоджений гарбузовий пиріг ще теплою шоколадною поливою. За бажанням, прикрасьте поверхню пирога сушеними фруктами (бананами, кокосом, родзинками) або додатковою порцією подрібнених горіхів.
Поради та рекомендації
- Для насиченішого смаку гарбуза, можна додати до тіста 1/2 ч. л. меленої кориці та 1/4 ч. л. меленого мускатного горіха.
- Якщо ви любите більш вологі пироги, можна додати 100 г натурального йогурту до тіста.
- Замість апельсинового киселю можна використати цедру одного апельсина для додаткового аромату.
- Для дієтичної версії можна замінити цукрову пудру на стевію або інший натуральний підсолоджувач, а білий шоколад на темний з високим вмістом какао.
- Зберігайте готовий пиріг у холодильнику до 3-4 днів, накривши його харчовою плівкою або помістивши у герметичний контейнер.
Цей простий рецепт гарбузового пирога стане чудовим доповненням до вашого осіннього меню. Насолоджуйтесь ароматним та смачним десертом з неповторним смаком гарбуза та білого шоколаду!