Особливість цього рецепту полягає у використанні олії замість традиційного вершкового масла, що робить тісто більш розсипчастим і одночасно легшим для приготування.
Чому цей тарт особливий?
Секрет неповторного смаку цього тарта криється у поєднанні кисло-солодких яблук з ніжною лохиною. Попереднє тушкування фруктів дозволяє розкрити їх природний смак та створити ідеальну консистенцію начинки. А олія в тісті забезпечує приємну розсипчастість готового виробу та спрощує процес замішування.
Тісто
Змішайте борошно, цукрову пудру та сіль у великій мисці. Додайте олію та яйце, замісіть тісто до однорідної консистенції. Використання просіяного борошна зробить тісто більш повітряним. Якщо тісто вийшло занадто крихким, поступово додавайте олію по чайній ложці, доки не досягнете потрібної консистенції.
Відокремте третину тіста для верхнього шару, загорніть у харчову плівку і помістіть у холодильник на 10-15 хвилин. Більшу частину тіста розкачайте між двома листами пергаментного паперу до товщини приблизно 4-5 мм та також охолодіть у холодильнику 15 хвилин. Охолодження тіста допоможе йому краще зберегти форму під час випікання.
Підготовка основи
Вийміть розкачане тісто з холодильника та обережно перенесіть його у форму для тарта діаметром 28 см. Акуратно притисніть тісто до бортиків форми. Проколіть основу в кількох місцях виделкою – це запобіжить утворенню пухирів під час випікання. Випікайте 5-7 хвилин при температурі 170°C до легкого підрум’янення.
Начинка
Яблука очистіть від шкірки та серцевини, наріжте рівними кубиками розміром приблизно 1,5-2 см. Змішайте нарізані яблука з коричневим цукром, корицею та свіжою лохиною. Перекладіть фруктову суміш на сковороду та тушкуйте на слабкому вогні, періодично помішуючи, доки яблука не стануть м’якими, але ще тримають форму. Дайте начинці повністю охолонути – це важливо для збереження структури тарта.
На попередньо випечену основу викладіть охолоджену фруктову начинку, рівномірно розподіліть її по всій поверхні. Дістаньте відкладене тісто з холодильника, натріть його на крупній тертці прямо над начинкою або розкачайте та виріжте декоративні елементи для оздоблення верху тарта.
Випікання
Помістіть тарт у попередньо розігріту до 170°C духовку та випікайте близько 20 хвилин, доки верхній шар тіста не набуде золотистого кольору. Готовий тарт повинен бути рівномірно запечений і мати апетитний золотистий колір.
Корисні поради
- Для начинки найкраще підійдуть кисло-солодкі сорти яблук
- Лохину можна використовувати як свіжу, так і заморожену
- Перед подачею дайте тарту повністю охолонути – так він краще збереже форму
- Зберігати тарт можна до 3 днів у холодильнику
- Подавайте десерт з кулькою ванільного морозива або збитими вершками
Смачного